THEMES THAT YOU LIKE
Nur Sharmila. The one who keeps on struggling for mardhatillah cause she's longing for Jannah. May His blessings be ever in your favour. twitter: nshrmila

in the name of Allah, The Most Gracious and The Most Merciful.

nanti nk balik asrama dah. tk pernah rasa menyesal atau rasa mcm malas nak balik. serious tk pernah and kalau boleh taknak pun. cuma, part sedihnya bila tak dapat balik rumah. tak dapat nak release stress mcm mana selalu buat dulu atau tak dapat main laptop sepuas hati atau dapat nak tengok drama sesuka hati. stress sana dgn stress sini lebih kurang je, yang bezanya kalau dekat sini, dekat rumah, stress boleh hapuskan dgn cara tersendiri (baca novel, tengok drama etc) tapi bukan dekat sana bukan dekat asrama. mmg cari nahas ah baca novel or tgk drama bila orang lain semua duk study bagai nak rak. but oh well, sharmila gotta do what sharmila has to do. 

you’re 17, sharmila. ok la soon to be. spm this year and all i want is to repay all my parents’ pengorbanan. it’s sad tho seeing them tired due to work to find money for us, siblings. sedih, sampai pernah satu tahap tu tahan air mata daripada mengalir je. orang lain tk nampak kesusahan kita, diri sendiri je nampak. susah senang tu, diri sendiri je tahu. so you better perform very well throughout the year. make your parents proud and never let anyone look down upon you.

 be a better muslimah cause you know, you can. be a better slave of Allah because you know you are chosen. Take all the values yang you dh hadapi all this while. That night where you dreamt of kiamat, those days when your usrah-mate cerita pasal nampak puting beliung depan mata and all other weird yet scary and subhanallah moments you have felt and knew, belajar daripada semua tu. awak boleh awak kuat awak hebat.

you’re not alone (even kalau dari mata kasar, agak alone jugaklah dekat sana) but you still have Allah who always be there for you, support you and paling penting loves you. Dia pencipta hati manusia, Dia tahu perasaan manusia. Dia pencipta awak, Dia tahu kesusahan awak. Cheer up, if others can, you can. jangan riak jangan takbur, be humble, be you.

jangan cepat melenting jangan cepat nangis. tenang and always sabar. keeps praying, take care of your solah time and always have faith in Him.

sharmila boleh. sharmila hebat. sharmila kuat.

platinum, mana boleh lentur macam tu je. platinum kan kuat.

tajdid niat, belajar kerana Allah. may Allah ease.

peace be upon you.

"If this pain that I’m going through brings me to You, Ya Rabb. Make the pain stay, for I longed to be close to You."


Whiteflwr (via theslave)

(via norizza-aldania)

"When times are tough, we look to our soul to guide us, to give us faith, to remind us that the darkest of days will shine again with the light of hope and strength."


Unknown (via dancingnurse-ed)
"

Duhai muslimah. Buat kita semua dgn penuh kasih sayang
Teguran buat yang bernama perempuan.
Berat untuk diluahkan.
Tetapi, kenyataan memang memedihkan.

Kata ustaz,
Jika benarlah nak ikut tepat-tepat cara Islam.
Betul-betul nak ikut garis panduan.
Betul-betul nak patuh syariah.

Tidak akan adalah gambar-gambar perempuan letak gambarnya sendiri untuk tontonan di laman sosial.

Mungkin dia baik.
Mungkin dia muslimah.
Mungkin dia tiada perangai.

Tetapi dalam masa yang sama.
Maaf.
Dia juga menjadi agen-agen syaitan.
Membantu merosakkan hati yang memerhati.
Lelaki yang mempunyai penyakit dalam hati.
Yang menonton gambar-gambarnya.
Yang bertukar-tukar gaya setiap ketika.

"Adakah rela wanita yang punya harga diri menjadi objek bagi lelaki lain yang bukan suaminya, menunaikan nafsu mereka dan berlazat-lazat dengan dirinya dalam apa jua cara? Maka, seorang muslimah yang bermaruah hendaklah berhati-hati."


Kita sudah pun di akhir zaman.
Ustazah pun tidak dapat lagi dijadikan panduan cara berpakaian.
Selebriti artis model hijab pun entah lulus syariah atau tidak gambar dan posternya.

Saya faham, saya faham.
Pasti ramai tak boleh terima,

"Itu tak boleh, ini tak boleh!"
“Apa ni Islam macam ni!”
“Keras gila kot agama Islam!”
“Perempuan je kena, lelaki?!”

Ada hikmah bila teguran itu datang dari agama sendiri.

Tak percaya?

Cubalah seminggu.
Privatekan semua gambar.

Rekod;
- Ada orang ganggu tak?
- Ada lelaki mengurat tak?
- Ada pujian2 liar tak?
- Hati lebih tenang atau tak?

Atau..

Kita sebenarnya tidak boleh hidup tanpa pujian?
Kita sendiri yang inginkan perhatian?

Letak atau tidak,
Semua atas tinggi rendah taqwa.

Taqwa anda di level berapa.
Itulah yang menentukan prinsip dan maruah diri kita. Nasihat semestinya utk aku juga.

"


makan dalam. (via thisisme-noah)

(Source: solehah-to-be, via thisisme-noah)